Silivri değişiyor mu?
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Silivri değişiyor mu?

02 Ekim 2016 - 12:30

1 milyar dolarlık proje Silivri'ye neden gelmeli, neden gelmemeli?

Birkaç gündür Silivri gündeminde olan yeni sanayi projesine farklı açılardan bakalım. 1 milyar 250 milyon dolar yatırım maliyetindeki proje, belediye başkanı Özcan Işıklar'ın ortaya attığı iddialarla soru işaretlerine neden olsa da, herkesin bu projeye destek verdiğini varsayalım, farz edelim ve Silivri'deki etkisi üzerine tahminlerde bulunalım.    

Proje adı: Maskoop Sanayi Eğitim ve Üretim Kompleksi
Proje yapan: S.S. Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve İstanbul Etüt Proje Danışmanlık Finans A.Ş
Proje içeriği: Ticari dükkanlar, konut alanları, emniyet binası, cami, sağlık ocağı, lise ve üniversite binası.
Yer: Alipaşa
İstihdam sayısı: 20 bin kişi
Proje maliyeti: 1 milyar 250 milyon dolar
Başlama tarihi: 2017 Temmuz

***

Proje sahiplerince paylaşılan bu bilgilere bakıldığında, okuyanların heyecanlanmaması mümkün değil. Hele ki işsizlikle kıvranan ülkemizin, bölgemizin bu derdine çare olarak düşünürsek...

1 milyar 250 milyon dolarlık bir yatırımın Silivri'ye etkisini maddi, manevi, siyasi, sosyolojik ve kültürel açıdan değerlendirmek gerekiyor.

Halihazırda Boğluca deresi, konut yetersizliği, otopark, devlet üniversitesi, trafik, ekonomik, alt yapı, üst yapı, sosyal yaşam alanları gibi öne çıkan sorunları olan Silivri, aynı zamanda işsizlik ve ekonomik problemler yaşıyor.

Önce kendimize şu soruyu yönetmeliyiz: 'Nasıl bir Silivri istiyoruz?'

Sıfır problemli bir kent elbette yoktur ama esnafların siftah yapmadan kepenk indirmediği, otoparklarının olduğu, sosyal yaşam alanlarının, üniversitelerin, trafiksiz saatler geçirebileceğimiz bir kentin inşa etmek mümkün. Bu, beceri işidir; siyasilerin becerisiyle mümkündür...

Silivri'nin sorunlarını ele almak ve çözüm bulmak bir-iki satırla olacak şey değil, biz yapılmak istenen projeye, Maskoop Sanayi Eğitim ve Üretim Kompleksi'ne dönelim.

Evet, bu proje yapılsın mı yapılmasın mı? Belki yapılacak, belki yapılmayacak ama biz; yapılırsa faydalarını, yapılmazsa faydalarını konuşalım.

NEDEN GELMELİ:

İlçedeki ekonomik sorunların aza indirilmesi, küçük ölçekli yatırımcıların faaliyetlerine devam etmesi, taksiciler ve şoförler dahil esnafların hareketliliği, yerli yabancı turistlerin gelmesi, İstanbul ve Trakya entegreli metro, metrobüs, tramvay gibi yeni ulaşım imkanlarının sağlanması, iç turizmdeki canlılık, deniz turizminin gelişmesi,  konut ve arazilerin değerlenmesi, yeni rant sektörlerinin oluşması, istihdam sağlanması, yeni yatırımcıların ilçeye hatta bölgeye dahil olması, üniversitenin/üniversitelerin açılması, fabrikalar kurulması, teknolojik alt yapıların geliştirilmesi, tüm bunlara bağlı olarak nüfus artışları...

NEDEN GELMEMELİ:

Silivri, İstanbul'un Trakya'ya açılan son ilçesi. 42 kilometrelik sahili, köyleri, tarım arazileri ve 165 bin nüfusu bulunuyor. Birçok sorunu var ama, duygusal olarak düşünürsek, "Biz halimizden memnunuz" diyenlerin sayısı, emin olun "projeler gelsin, yatırımlar yapılsın" diyenlere nazaran birkaç yüzde ile fazladır. Çünkü huzur havası hakimdir. Her gün cinayet, gasp, darp, tecavüz ve hırsızlık gibi haberler duyamazsınz, göremezsiniz. İstanbul ilçeleri arasında en emniyetli olduğu yetkili makamlarca açıklanmıştır. Böyle bir ilçede yaşayanlar, hep böyleye yaşamayı yine arzu ederler.   

- Nüfus patlaması yaşanacağı ve göç alacağı için bu tip yatırımlar ilçeye gelmemelidir.

- 165 binlik nüfus, yakın bir tarihte 350-400 binlere (yerleşik nüfus) ulaşacağı, ve bu artışının artık devam edeceği gerçeği nedeniyle gelmemelidir.

- Göç nedeniyle metrekareye düşen insan yoğunlundaki artış iyi planlanamayacağı için, asayişteki bozukluklar meydana gelecek, bazı mahallelerde ya da bölgelerde huzursuzluk ortaya çıkacağı için gelmemelidir.

- Nüfus artışı, şüphesiz siyasi seçimleri de etkileyecektir. Silivri ilçe belediyesi başta olmak üzere, İstanbul ve Türkiye seçimlerinde bu yansımalar rakamsal olarak farklılık gösterecektir.

- Göç nedeniyle konut artışı oluşacak, mecburi imar düzenlemesi, imar planlaması yapılacaktır. Bu da yeni arazilerin imara açılması anlamı taşıyor. Araziler parsellenecek, yerini beton yığınlarına bırakacak.

- Silivri'nin de içinde bulunduğu yeni bir il gündeme gelebilir.

- Ulaşım, trafik gibi konular doğru planlanamazsa, yeni kaoslar oluşacak, bu da insan huzurunu ve psikolojisini olumsuz etkiyecek.               

***

Nedenler hemen hemen böyle sıralanıyor.  

2023 yılına kadar Çorlu, Çerkezköy ve Silivri ekseninde 5 milyonluk bir nüfus potansiyeli iddia ediliyor. Hükümet yatırımlarını yorumlayan teknik isim ve kuruluşlarca ortaya atılıyor. Kanal İstanbul, 3.Havaalanı, yeni otoyol, liman, deniz ulaşımı gibi projelerin bölgeye yansımasının nüfus üzerindeki etkisi. Görünen şu ki, İstanbul doldu taştı. Öyle ya da böyle bu doluluk Silivri'ye ve Çatalca'ya sıçrayacak. Önemli olan bu sıçramayı doğru planlayacak, siyasilerin ve bilgili, tecrübeli teknik yöneticilerin olması.

Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) Başkanı Sayın Hakan Kocabaş, bu projeyi artıları ve eksileriyle yorumlayacaktır...

    

     

 

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • silivrili
    7 yıl önce
    proje sonrası etkiler için iyi bir çalışma yapılması lazım. zararları yararlarından fazla olabilecek bir proje. iki tarafta adam gibi rapor hazırlayıp hazırlamadığı belli değil. Varsa da kamuoyu ile paylaşmaları lazım(websiteleri üzerinden) .