Bu meclis listeleri...
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Bu meclis listeleri...

19 Şubat 2019 - 22:21

Şu yerel seçimlerin en heyecan verici iki yanı var. Biri adayların belirlendiği süreç, diğeri meclis listelerinin açıklandığı gün.
Kıyamet kopar. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” diye yola çıkıp, cennette girmek için önce siyasete girmeyi tercih edenler, umduklarını bulamayınca kıyameti koparır. Öyle oluyor.   
*
Bugün partilerin meclis listeleri açıklandı. Çok yüksek ses çıkaranlar oldu. Karar verenlerin işi zor vesselam.
Meclis listelerinde herkesi beğendiremezsiniz.
Dernekler ve STK'lar hep "bizim dediğimiz olsun" ister; bu yüzden çatlak sesler çok çıkar.
Kısmen haklılık payları olabilir. Bu durum "seçim gitti" demek değildir.
Herkesin derdi "Silivri" ise, bu şekilde razı olmalı ya da kenara çekilmeli.
*
Şu da bir gerçek, bazı isimlerin listelerde olması veya olmaması şaşırtıcı.
Mesela DSP adayı Selami Değirmenci'nin listesinde Murat Ceylan güzel bir hamle. Keza Hüseyin Dertop'un 1 numarada olması isabetli. Serkan Akbulut, Tayfun Şahin, Mustafa Yazıcı, Yusuf Çabukel karşılığı olan isimler. Değirmenci'nin genel dağılımı, yeni bir partiye geçip kadro oluşturma kıtlığına rağmen büyük başarı. Eksik yanları mutlaka vardır, ayrı konu. Bu da demek oluyor ki, Değirmenci hala etkin ve güçlü.
Kampanya çalışmalarıyla ve ekip çalışmalarıyla izlemek lazım.  
*
AK Partililer, MHP listesiyle seçime giriyor. Dezavantaj, ama profesyonel bakılırsa en mantıklısı. Aday MHP ise meclis de MHP'li olmalıydı ve oldu. Tek liste...
Sami Barlas ve Celalettin Yazıcı tam isabet. Gözler Mustafa Saral, Hüseyin Turan'ı ve Sali Usta'yı ararken, bir o kadar etkin Barlas ve Yazıcı hamlesi dikkat çekiyor. Devamında tartışmaya açık sıralama. Sahada izlemek lazım.
Şenol Türkyılmaz taktirlik duruşunu sergiledi. "Seçilir sıraya kesin yazarlar" diyenler, "Varsan varım, yoksan yokum" anlamındaki kontenjan 1'de görünce ne düşündü merak ediyorum.
7 numarada MHP’den Erdoğan Kalaycı bulunuyor. Nalbur esnafı. Onun dışında MHP kadroları 17’den itibaren başlıyor. 1’den 17’ye kadar (7 hariç) AK Partililer. Bakalım nasıl olacak izleyeceğiz.
 
*
Gelelim CHP-İyi Parti ittifakına ve adayı Özcan Işıklar'a.
Bora Balcıoğlu'nu onca şeye rağmen ikna edip listeye yazmayı başardığı için tebrik ediyorum. Bu vaziyet Balcıoğlu'nun duruşunu tartışmaya açtı, Işıklar’ın “ağabeylik-liderlik” yönünü gösterdi. Bugün Işıklar’a sordum, “Söz konusu Silivri’ye hizmetse gerisi teferruattır” dedi. Olan Balcıoğlu taraftarlarına oldu. Çok kaptırmıştı kendilerini. İyi tecrübe edinmişlerdir umarım. Bu kısmı daha fazla konuşup kamuoyunu meşgul etmemek lazım.
İlçenin demografik ve siyasi yapısına uygun liste hazırlamış. AK Partiyle anılan isimlerin kadroda yer alması ayrı bir nokta. Diğer husus Abdulcabbar Doğan’ın HDP’nin önerdiği isim deniyor. Bana sorarsanız “büyük hata” derim, ama kendilerine göre doğru hamle. Doğru mu yanlış mı, seçmenin taktiri.
Vahap Aras ve Erkan Umuç'un kontenjana yazılması ağır mesaj içeriyor. "Araslar ve Umuçlar benimle" demektir.  
*
Tempolu geçen bugünü özetle değerlendirdim. Olumlu ve olumsuz yansımaları devam ediyor. 
Bu meclis listeleri vatandaşa kılavuz olur umarım.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum