Ekrem İmamoğlu ve Silivri adayı
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Ekrem İmamoğlu ve Silivri adayı

17 Aralık 2018 - 10:05

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönlündeki İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu olunca, İstanbul’un birçok ilçesinde dengeler değişti. Hem CHP içerisinde hem de AK Parti bazında farklı stratejiler yürütülüyor. İmamoğlu’nun siyasi geçmişine kısaca bakarsak, 2009’da CHP Beylikdüzü ilçe başkanı oluyor ve 2014’te aday gösterilerek, Beylikdüzü’nü AK Parti’den alıp CHP’ye kazandırıyor. Kısa zamanda büyük başarı!
Ekrem İmamoğlu aslen Trabzonlu ve müteahhitlik işiyle uğraşıyor. Beylikdüzü bölgesinde inşaat projeleri üretmiş.
Siyasetteki başarısına başarı katacak sürpriz bir gelişme ile, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından “İstanbul’a aday ol” teklifi alıyor. Herkes Muharrem İnce’yi beklerken, ibre Ekrem İmamoğlu’na dönüyor. İmamoğlu’nun profil olarak Muharrem İnce’den sonra gösterilebilecek en mantıklı aday olduğunu ifade edelim. Tek farklı, İnce gibi Kemal Kılıçdaroğlu’na bayrak açacak, başkaldıracak bir durumu söz konusu değil. Genel Başkan koltuğunda gözü yok. Tabi şimdilik.
Diğer bir yönü ise, seçmen bazında AK Parti karşısında, daha doğrusu Binalı Yıldırım karşısında yarışabilecek kumaşa sahip olması. O’nu 2014’te seçen irade arasında nasıl ki sağ seçmen varsa, 2019’da İstanbul’u kazanması için de sağ seçmen üzerine hesap yapılıyor. Zira CHP’nin İstanbul’da kazanabilmesi için muhafazakar seçmen iradesine yönelmesi gerekiyor.
İmamoğlu’ üzerinden biz Silivri yansımasına bakalım.
*
Altını çizerek söyleyelim, Ekrem İmamoğlu’nun adaylığı netleşene kadar, Silivri’de mevcut başkan Özcan Işıklar “kesin aday” gibiydi. Çünkü Muharrem İnce başta olmak üzere diğer lobiler, genel merkez üst yönetim üzerinde, hatta genel başkan Kılıçdaroğlu üzerinde o kadar baskı kurmaya çalıştı ki, “alternatifsizlik kartıyla” adaylık işini yine alacaktı. Elbette şansı devam ediyor, ancak İmamoğlu faktörü bu şansı asgari seviyeye getirdi. İmamoğlu, İstanbul’u kazanmak için tüm ilçelerde rol sahibi olacak ve adayların belirlenmesinde “kendi yol arkadaşlarını” seçecek. Bu sebeple, son yıllarda yıprandığı mevkidaşları tarafından iyi bilinen Özcan Işıklar, “başka teklifler” ile kenarda tutulabilir, yeni bir isim Silivri’de aday gösterilebilir. Diyelim ki Işıklar, medya manipülasyonu ile kendince itibar düzenlemesi yaptırıyor. Bu durum İmamoğlu gözünde “Işıklar başarılıdır” algısı oluşturmaz!
İstanbul’u kazanmaya odaklanmaktan başka seçeneği olmayan İmamoğlu’nun elini rahatlatacak en güzel öneri, ya ekibini araştırma için göndermek ya da kendisi gelip istediği herhangi bir mahallede bir tur atmak olur. Bundan şeffaf ve objektif bir araştırma mı var? (Parantez içinde belirtelim, hem il başkanlığı hem genel merkez hem de Ekrem İmamoğlu’nun Silivri’de yaptırdığı kamuoyu araştırmalarında Özcan Işıklar birinci çıkmıyor.)
Eğer bu veriler dikkate alınarak aday belirlenirse, Bora Balcıoğlu ve Selami Değirmenci isimlerinden birinin adaylığı kaçınılmazdır.
*
Birkaç gün önce ünlü araştırmacı yazar Erol Mütercimler, katıldığı bir televizyon programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na şu sözlerle seslendi:
“Buradan Kemal Kılıçdaroğlu beyefendiye doğrudan sesleniyorum. Silivri’nin bugünkü belediye başkanını sakın ola ki aday göstermeyin. Neden? Bu 5 yıl içinde 200 küsur kere yurt dışına çıkmış, nerede olduğunu da genel merkez biliyor.”
Bu vaziyet, işin ne boyutta olduğunu dışa vuran son örnek. Erol Mütercimler, CHP’ye yakın bir isim. Ayrıca, Türk siyasetinin geçmiş, yakın dönem ve gelecekteki durumu üzerine önemli tespitlerde bulunan iyi bir akademisyen. Bu özellikteki insanların İstanbul ilçeleri üzerine değerlendirmeler yaparken, Silivri için bu sözleri canlı yayınlarda dile getirmesi, yukarıdaki manzarayı bizlere gösteriyor.
*
26 Aralık’tan itibaren ilçe belediye başkan adaylarının açıklanacağı ifade ediliyor. CHP içerisindeki bir kaynağım, Silivri’de adayın belirlendiğini, birkaç defa Ekrem İmamoğlu ile görüşmelerin gerçekleştirdiğini belirtti. Son ana kadar hiçbir şey garanti değildir ama kimin olacağını öğrenmemiz yakındır.      

YORUMLAR

  • 0 Yorum