Meclis listeleri nasıl olacak?
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Meclis listeleri nasıl olacak?

30 Ocak 2019 - 16:59

Silivri’de Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP) ve Millet İttifakı (CHP-İyi Parti) işbirliği yapıyor. DSP, SP, DP ve BBP partisi ise aday çıkararak seçimlere giriyor.
Büyük Birlik Partisi’nde netleşen bir karar yok ancak aday çıkacağına yönelik çalışmaların yapıldığı kulislerde konuşuluyor.
Millet İttifakı’nın adayı da bu hafta sonu CHP Parti Meclisi’nde netlik kazanacak. Özcan Işıklar’ın çok küçük bir şansı bulunuyor. İbre Selami Değirmenci ve Bora Balcıoğlu’ndan yana. Bu arada Işıklar’ın dünürü Muharrem İnce’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ciddi baskı kurduğu gelen bilgiler arasında. Bir başka iddia ise, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de Özcan Işıklar olması için devreye sokulduğu yönünde. Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’nin kararına rağmen, Silivri adayı için gemileri yakar mı, Cumartesi günü belli olacak.
*
Tüm bu tartışmalar ve cevap bekleyen soruların yanı sıra, ittifakların meclis listeleri nasıl olacak; bu da ayrı bir merak konusu.
CHP-İyi Parti işbirliği için “tek meclis listesi” düşünülüyor. İl Başkanlıkları, ilçelere bu yönde bilgilendirmede bulunmuş. Listelerdeki pazarlık ilçe başkanlarına bırakılmış. Yani CHP listesine, İyi Partili isimler verilecek. Örneğin, 5 İyi Partili meclis üyesi adayı CHP’den seçime girecek.
*
Cumhur İttifakı’nda ise “iki liste” konuşuluyor. AK Parti kendi meclis listesini, MHP kendi listesini hazırlamayı düşünüyor. Kesin bir durum yok. İl başkanlıkları konu üzerine planlamasını sürdürüyor. Artı ve eksi yönleri değerlendiriliyor.
Buradaki matematik hesabı çok önemli. Güçlü bir meclis, güçlü bir başkan demektir. İttifak adayının MHP’den olması Meclis’te handikaba yol açar mı? İşbirliği gereği, meclis listeleri adil bir şekilde dizayn edilmeli. Siyasi anlamda ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklardan Silivri zarar görür.
*
İttifakların oy pusulası üzerindeki durumları değerlendirilen başka husus. Seçmene izah edilmesi açısından büyük riskler söz konusu. Pusula üzerinde parti logoları yer alacağına göre, 24 Haziran’daki gibi kanuni düzenleme olmazsa (ki anayasal açıdan mümkün gözükmüyor) seçmen mühür basarken yanlışa düşebilir. Meclis listesi ya da başkan adayı isminin yer aldığı oy pusulasında, AK Parti logosunun altı boş mu kalacak? Aynı durum İyi Parti için de geçerli.
*

YORUMLAR

  • 0 Yorum