Silivri’de seçimi kim kaybetti?
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Silivri’de seçimi kim kaybetti?

03 Temmuz 2018 - 23:04

“Seçim sonuçları nasıl?” sorusuna parti temsilcilerinin “çok iyi” cevabı vermesi, herkesi memnun eden bir seçim olduğunu algısı oluşturdu. Şu bir haftayı gözden geçirin, herkesin yüzü gülüyor. İlginç..  

Örneğin, son değerlendirmeyi yapan Silivri belediye başkanı Özcan Işıklar ne diyor? “Teşekkürler Silivri” diyor. Yani parti ve Cumhurbaşkanı adayının Silivri’de birinci olmasına seviniyor. Sevinmesi doğal. Birinci çıkmışsan, sevinebilirsin demektir.

AK Parti’ye bakıyoruz, ikinci parti ve cumhurbaşkanı seçiminde ikinci olmuş. Her zamankinden daha mutlu, önceki seçimlere göre daha kendilerinden daha emin. Onlara göre de iyi bir sonuç “ama daha iyisi olabilirdi” diyerek eleştiriye kapalı değiller.

MHP ise 8.5 puanı “Bölme çabalarına rağmen oyumuzu koruduk” diyerek gayretlerinin boşa çıkmadığını ifade ediyor.

İyi Parti, “7 aylık bir partiyiz ve yüzde 10 aldık. Başarılıyız” diyor.

HDP, Silivri cezaevi oylarıyla birlikte elde ettiği yüzde 10’u “başarılı” buluyor. Oyların 4.200’ü cezaevinden.

Diğer partiler kamuoyunun gündeminde değil. 

Şimdi… Alınan oyları bir göz atalım.

Muharrem İnce yüzde 45.

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 40.

Meral Akşener yüzde 7.

Selahattin Demirtaş yüzde 6.

*

CHP yüzde 34.

AK Parti yüzde 33.

İyi Parti 10.

HDP yüzde 10

MHP yüzde 8

Bir de 1 Kasım 2015 sonuçlarına bakalım:

CHP yüzde 41.

Ak Parti yüzde 40.

MHP yüzde 10.

HDP yüzde 7.

***

24 Haziran seçimlerinin, ittifaklar nedeniyle keşmekeş bir tablo ile sonuçlandığını görüyoruz. Kaymaların seyrini tam olarak kimse bilemez ancak öngörüde bulunmak mümkün. Rakamlar ile kafalarımız yeterince karışık, fazla uzatmadan önemli gördüğüm hususu belirmekte fayda var.

İyi Parti’nin yüzde 10’luk grafiğini açık ve net bir şekilde CHP oluşturuyor. Birkaç puan da MHP’den eklemiş. CHP, 1 Kasım’a göre İyi Parti’ye oy kaçırdıysa, AK Parti’nin 8 puanı nereye gitti?

Mecliste alınan yüzde 33 olmasına rağmen, Recep Tayyip Erdoğan’a verilen yüzde 40 ile aradaki 7 puanı “MHP tamamladı” diyebilir miyiz?

Cezaevinden CHP’ye eklenen 1.800 oyu genel toplamın dışına alırsak, AK Parti birinci kabul edilir mi?     

***

Seçim sonuçlarından her parti memnun olsa bile, “beklentinin altında” sonuç alan CHP’den bahsedelim. CHP’liler arasında “Fark atmamız gerekirdi” şeklinde değerlendirme yapanlara rastlamışsınızdır.   

CHP’nin 1 puan ile birinci ve CB adayı Muharrem İnce’nin 5 puanla önde olmasını yetersiz bulan bazı CHP’liler, özellikle Muharrem İnce’nin Silivri ile yakın ilişkilerde olmasına göre analiz ediyor. Haklılar mı? Evet. CHP’lilere göre kazanırken kaybetmenin ilişkisi böyle…         

YORUMLAR

  • 0 Yorum