Seçimden kim ne aldı?
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Seçimden kim ne aldı?

06 Kasım 2015 - 08:41

1 Kasım seçimlerine yönelik Silivri'de bir başarıdan söz edecek olursak, şüphesiz ki bu AK Parti'nindir. Bazen birinci olamazsınız, ama birinciden daha fazla etki gösterirsiniz. Korkutur, panikletir, şaşırtırsınız. AK Parti öyle yaptı. CHP'nin yüzde 41.2 ile ilçemizde birinci çıkması, AK Parti ile arasındaki puan farkını sadece yüzde 1.3 ile koruması CHP'yi başarılı kılmıyor. 7 Haziran'a göre 2 puan yükselirken, AK Parti 8 puanlık bir başarı grafiği çizdi.

Rıfat Kutlu ilçe başkanlığında seçimlere sıkıca hazırlanan teşkilat, nitekim bunun karşılığını sandıktan aldı. Eski belediye başkanı Hüseyin Turan, Yetkin Çavdar ve Adil Sirkecioğlu gibi Seçim Koordinasyon Merkezi'nde görev alan isimleri es geçmemek gerekiyor.

AK Parti'nin başarısından söz edersek, bu puanları yalnızca teşkilatın marifetiymiş gibi ifade etmek de doğru olmaz. Gerçek şu ki, genel gündemin fazlasıyla etkisi altındayız. Hele ki Silivri'de! Genelde yapılan yanlışlar, yerelde ağzınla kuş tutsan işe yaramıyor. Genel gündemde bir enerji, bir sinerji ve bir hava yaratıldı. Bu açıdan Silivri teşkilatı ve dolayısıyla AK Parti Genel Merkezi bunun meyvesini aldı. Buraya kanıya nereden vardın derseniz, sandıktan çıkan sonuçları iyi analiz ettiğimizde çok açık ve net görülüyor.

Okuyanlar bilir, seçime 3 gün kala yazdığım köşemde, "Bu seçimin sonucunu Kürt milliyetçileri ile Türk milliyetçileri tayin edecek" dedim. İşte gerçekler ortada, ne yazdıysam hepsi çıktı. MHP, adeta çöküşe geçmişçesine oy kaybetti. MHP'den kaçan oylar, AK Parti'yi zirveye oturttu, tek başına iktidara getirdi.

HDP'den kopan oyların birçoğu yine AK Parti'ye geçti.

Silivri sonuçlarına göre 7 Haziran'da 13.5 oy alan MHP, 1 Kasım'da 9.7'ye geriledi. Şimdi bu düşüş, Şenol Türkyılmaz şahsında MHP Silivri İlçe teşkilatının mı? Elbette hayır!..

Ya da CHP'nin kıl payı birincilik almasındaki zorluğu İlçe Başkanı Suna Göçengil ya da Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a mı fatura etmeliyiz? Hayır!

Ve AK Parti'nin Silivri'deki yükselişini sadece Rıfat Kutlu'ya mı bağlamalıyız? Hayır!

Geneldeki başarısızlık ya da başarının yerele yansıdığı apaçık ortada. Aslında bu sonuçlardan çıkarılacak çok ders var. Partilerin emeklerini görmezden gelmiyorum, ama geneldeki sorunların yerele indirgenmesinin önüne geçemezsiniz. Hele ki 7 Haziran'dan sonraki 5 aylık süreçte, CHP'nin terör örgütünün siyasi uzantısı HDP ile arasına mesafe koyamaması, yasak aştan ziyade samimice flört etmesi, CHP içerisindeki milliyetçileri illa ki kızdırdı. MHP'nin de “her şeye hayır" görüntüsünü net bir şekilde halka ifade edememesi, Devlet Beyi "geçimsiz adam" durumuna düşürdü. HDP'nin zaten durumu ortadaydı ve PKK savunuculuğu yapması Müslüman Kürtleri kızdırdı. AK Parti'nin hatalarını saymakla bitiremeyiz ancak, millete bahane lazımdı, ve bu partiler bahaneleri tepsi ile sundu.

Her gün patlayan bombalar, gelen şehit haberleri, ekonomik dalgalanmalar, en çok AK Parti yönetimini stratejik düşünmeye itti. Daha önce topluma empoze edilen "ekonomik istikrar" ve "huzurlu ülke" gibi söylemler tekrar hatırlatıldı. Doğal olarak AK Parti'ye yarayacak oy potansiyeli elde edildi. Hatta tek başına iktidar planları yapılırken, millet elinin ayarını öyle bir kaçırdı ki, neredeyse 400 milletvekili çıkartacak gibi sonuçlar gözüktü. Tek başına iktidar planları, birden başkanlık hedefine dönüştü.

Şimdi burada her partinin bir özeleştiri yapması gerekiyor. Milletle dalga geçilmez, seçmenle oyun oynanmaz, vatandaşın duygularıyla şaka yapılmaz. 7 Haziran'da ensesine şaplak atılan AK Parti, silkelenip kendine dönmüş olacak ki ezici üstünlük sağladı. Peki diğer partiler ne yaptı? Yenilen tokadın 4 yıl daha acısı dinmez, izi geçmez sanırım...

Bu arada Silivri'de sürpriz sonuçlar ortaya çıktı. PKK'nın siyasi uzantısı denilen HDP'nin, neredeyse ilçenin her bölgesinden oy alması dikkat çekti. Sadece Küçüksinekli'de sıfır çekti, o kadar. Onun dışında nereye sandık konulduysa, 1 oy bile olsa hanesine yazdırdı.

7 Haziran'da aldığı 8 bin 800'lük oy, bin 500 kayıpla 7 bine düştü. MHP'nin 12 bin 500'e yakın oyu, 1 Kasım'da 9 bin 500'lere geriledi. AK Parti 10 bin oy artırdı, CHP 5 bin. Sonuç itibariyle inişli çıkışlı bir grafik var. Her partiden mutlaka birbirlerine kaymalar yaşanmış gözüküyor, ancak en karlısı da AK Parti...

AK Parti, "ilk günlü aşkla" derken seçmenini etkilemiş olmalı. Bakalım verilen hizmet sözleri ve sosyal sorunlara çözüm projeleri rafa mı kaldırılacak, yoksa acilen işe koyulacaklar mı göreceğiz.

Öte yandan, Silivri sonuçları 2019 yerel seçimleri için bazı hazırlıkların da yapılmasına işarettir. CHP'yi yakalayan AK Parti, yerel seçimlerde "işi bitirmek için" çalışmalara şimdiden başlayacak olmalı. Peki ya komutan kim?         

MHP KAYNIYOR MU?

Geneldeki başarısızlıktan doğal olarak yerel etkileniyor dedik. İstanbul'da HDP'nin gerisinde kalan MHP'nin, ilçe teşkilatlarında hareketlilikler başlamış. Büyükçekmece ve Beyllikdüzü gibi yakın ilçeler de dahil. Silivri teşkilatı seçimlerin ertesinde yaptığı toplantıyla "çalışmaya devam" mesajı verdi. Teşkilat Başkanı Zafer Yalçın'ın kendi partililerine yönelik söylediği sözler fırtına öncesi sessizliğin habercisi gibiydi. Kısa sürede toparlanacaklarını düşünüyorum. Lakin MHP kulisleri hareketlenmiş. Kulislere göre eski ilçe yöneticisi Zahir Muslu'nun, İlçe Başkanı Şenol Türkyılmaz'dan başkanlığı istediği konuşuluyor. İkili arasındaki diyalogu bilmiyorum ancak parti için olumlu mu olur olumsuz mu, ona teşkilat karar verecek. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum