Muharrem İnce birinci çıkar mı?
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Muharrem İnce birinci çıkar mı?

11 Haziran 2018 - 09:46

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce dün Silivri’deydi.

İftar sonrası miting düzenledi ve festival alanını hınca hınç doldurdu. Çevre ilçelerden gelen sevenleriyle birlikte, 10 bine yakın kişinin katıldığı öne sürüldü.

İlk olarak belirtelim, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile CHP’li Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar dünür. Işıklar’ın kızı, İnce’nin oğlu ile geçtiğimiz aylarda dünya evine girmişti.

Siyasi dostlukları, partidaşlıkları, akrabalık bağları ile kuvvetlenip gidiyor. Allah bozmasın.

Siyasi dostlukları devam eder veya etmez ama çocukları nedeniyle bir ömür akraba olarak kalacaklar.

Bu sebeple Işıklar-İnce arasındaki bağ büyük. 24 Haziran seçimleri sürecince Özcan Işıklar ve Muharrem İnce adeta sırt sırta vermişler, bu demokrasi yarışını kazanmaya ant içmişler. Her ne kadar parti örgütleri tam anlamıyla sahaya adapte olmasa da, Işıklar’ın itici güç etkisiyle heyecan yaratılmak isteniyor. Nitekim dünkü miting o heyecanın bir göstergesiydi.

Belediye imkanları bu işler için ne kadar seferber ediliyor, neler yapılıyor bilmiyorum ama Özcan Işıklar’ın tüm gayretiyle, tüm imkanıyla bu işe katkı sağladığını söyleyebiliriz.

Mitingdeki kalabalığın tümü Silivri’den değil. Hangi partinin adayı gelirse gelsin, çevre il ve ilçelerden eşlik edenlerin olması gayret normal. Meydanları doldurabilmek, gövde gösterisi yapabilmek, coşku verebilmek, seçim süreçlerinde kararlılığı gösterir. Sandığa nasıl yansır kestirmek mümkün değil ama zafer mesajları almak isterseniz alabilirsiniz.

Geçmiş yıllardaki genel seçim sonuçlarına göre değerlendirecek olursak, 2007’de yüzde 33 ile CHP birinci parti, 2011’de 41’e 40 ile AK Parti birinci, 2014 Cumhurbaşkanlığı sonuçları yüzde 52 Ekmeleddin İhsanoğlu, yüzde 40 Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran’da 39-32 CHP birinci, 1 Kasım sonuçlarında 41’e 39 CHP yine birinci.

24 Haziran’da Muharrem İnce’nin birinci çıkma şansı yüksek, tek risk İyi Parti! Eğer CHP’den Meral Akşener’e oy kayması yaşanırsa, AK Parti ile aradaki puan farkı yakın olduğu için birinci olamayabilir. MHP’lilerin arasında Akşener’e sempati duyanlar var mı, şahsen zannetmiyorum ama Meclis’te MHP’ye oy verip, başkanlıkta İnce-Akşener arasında kaymalar hangi oranda seyreder bilinmiyor.

Şu da bir gerçek, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakına seçmenler sadık kalırsa, AK Parti ile MHP seçmeni başkanlıkta Recep Tayyip Erdoğan’ı Silivri’de birinci çıkarabilir. Silivri’nin seçmen dağılımı bir garip. Garipler ilçesinde net bir şey söylemek hataya düşürür.      

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum