Karakaş hazırlığı
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Karakaş hazırlığı

04 Şubat 2016 - 10:49

Başlıktan da anladığınız gibi, AK Parti İstanbul 3.Bölge Teşkilat Başkanı Metin Karakaş'ın "siyasi hazırlık" içine girdiği konuşulmaya başlandı. Kendisine verilen yeni görevden sonra bir kez daha telakki ettik ki, Karakaş'ın kariyeri tozlu raflara kaldırılmamış; aksine yeni ciltleriyle birlikte stantlardaki yerini koruyor.

"Her taşın altından çıkan adam" gibi yakıştırmalar yapılan Metin Karakaş, 7 Haziran öncesi ve 7 Haziran sonrası "bitti" denilen isminin başına yeni ünvanlar alarak gündeme gelmesi, aslında yeni bir başlangıcın da mesajını verir niteliğinde...

Hala bile her taşın altında çıkabiliyorsa, demek ki siyasi veya bürokratik makamlardaki etkisini sürdürebiliyor.

2019 yerel seçimlerinde "Silivri adayı" olmak istediği ve bunun için gerekli alt yapı hazırlığını ufak ufak oluşturduğu teşkilat mensuplarınca konuşuluyor. (Doğal olarak 2019 hesapları sadece Karakaş'a özel değil, 2019'da 'ben de varım' diyenler için de geçerli.)

İl yönetiminde aldığı görevden ötürü ya da üst düzey yöneticilerle oluşturduğu siyasi dostluktan kaynaklı manzaranın ilçeye yansıması "Karakaş kesin aday" öngörüsünü akıllara getirebilir; ama "Kesin aday" denilen geçmiş dönemleri de asla unutmamak gerekir.

***

Siyaseti elbette siyasetçiler daha iyi bilir. Çünkü kendilerine görev biçtikleri bu yolun amentüsünü yine onlar telakki ve telaffuz eder. Siyasi partilerin aday tercihleri her ilçe için aynı değil. Esenyurt'ta, Küçükçekmece'de, Bağcılar'da ya da Fatih'te AK Parti adayı kim olursa fark etmez, aynı şekilde tekrar kazanma ihtimali yüzde 99'dur. Beylikdüzü gibi istisnai ilçeler dışında CHP'li belediyeden seçim kazanmak, "aday portföyünü" bizzat ilgilendiriyor. Sadece aday kişisi mi?  Hayır.

2014 yerel seçimlerindeki kaybedişi, "yanlış aday" öngörüsüne bağlayanlar; doğru aday için herhangi bir alternatif sunamazken, 2019 seçimlerini değerlendirmeye alınca "Metin Karakaş'tan başkası seçim alamaz" diyerek yine duygusal düşünüyor.

Karakaş aday olsa bile, eğer tek başına kalırsa, ilçede seçim kazanmak yine risklere gebe. Genel muhalefetin "iktidara gelme" mevzusu, ancak iktidarın kendini darmadağın etmesiyle mümkün gözükürken, yereldeki mevcut iktidar başarısız olmasına rağmen muhalefet iktidar olamıyorsa; sebebini radikal çözümlerde aramalı; sadece adaya bağlanmamalı...

Lider, komutan ve akil kişi son derece önemli; fakat bir insan tek başına bir anlam ifade etmiyor. Hele ki yerel siyasette asla!..

***

Metin Karakaş'ın siyasi tecrübesi, bilgisi, donanımı ve bu tip siyasi özellikleri belki iktidar ile çarpışmaya müsait görülebilir. Özcan Işıklar nasıl ki iyi bir siyaset adamıysa, -bana göre- eşdeğer düzeyde bir kişi gösterin derseniz; bu Metin Karakaş'tır. Seçilmiş belediye başkanı Özcan Işıklar iken, hükümet partisinin ilçe başkanlığı makamının gücünü iyi kullanabildiği için "Asıl belediye başkanı benim" deme cesaretini gösterebilmiştir.

***

Karakaş birçok konuda eleştirildi, eleştirilmeye devam ediyor. AK Parti kriterlerine bakarsak, aday gösterilme şansı az bir ihtimal. Çünkü geçmiş dönemlerde iktidarken, kaybedilen bir ilçe belediyesinin yöneticisiydi. Aynı fırsatlar tekrar sunulur mu, aynı şans tekrar verilir mi, ona genel merkezleri karar verecek tabi ki. Ama teşkilatçılık anlamında ciddi makamlara gelebileceğini bugünden görüyoruz. Belki Silivri adayı değil de, başka bir ilçeden aday gösterilebilir. Ya da...

İl yöneticiliği, AK Parti genel merkez yöneticiliği, milletvekilli olabilir. Çünkü teşkilatçılık yönlü ve çalışkanlığı, başkan adayı gösterilme şansından daha fazla ağır basıyor...

YORUMLAR

  • 0 Yorum