Işıklar görevden alınır mı?
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Işıklar görevden alınır mı?

08 Şubat 2018 - 10:25

Işıklar görevden alınır mı?
AK Parti’nin Balcıoğlu kaygısı!

Silivri’de siyasi aktörlerin 2019 yerel seçimleri için bir süredir “plan-proje” yaptığını söyleyerek yazıya başlayalım. “Nedir bunlar?” diye sorarsanız, sizler de biliyorsunuz ve konuşuyorsunuz. Yani sizin bildiklerinizi ben sesli olarak ifade edeceğim.

*

CHP Kurultayı’ndan sonra çıkan sonuca göre, belediye başkanı Özcan Işıklar için “Aday yapılır mı yapılmaz mı” tartışmaları başladı. Çünkü iki defadır genel başkanlık kongresinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu değil, rakibi Muharrem İnce’yi destekleyen bir Özcan Işıklar görüyoruz. 2019 hesaplarının sadece yerel aktörlerce değil, genel merkezlerin yaptığını da belirtelim.

AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeniden diriliş” vurgusuna karşı olarak “Yeni CHP” söylemine geçene Sayın Kılıçdaroğlu’nun, bu sebeple “yenileşme operasyonuna” geçeceği konuşuluyor.

İktidar partisinin “metal yorgunluğu” temalı temizlik operasyonu ve ana muhalefetin kurultay sonrası gündeme gelen “özlenen CHP” söylemi…

İki nokta ve iki mesajın ortak yanı şu: Değişim…

*

Elbette değişim isteyenler, değişmeyen genel başkanlar olmasına rağmen yerele indirgenen bir yenilik söz konusu. AK Parti kısmen başladı. Kendi başkanlarını görevden almasının yegâne sebebi, “değişim politikasından” kaynaklanıyor. Hatta CHP’ye de müdahale ederek, CHP’li belediye başkanlarını görevden aldı. CHP’ye mesaj açık ve net: Değiştir…

Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Bu belediyeleri görevden al” diyerek bir liste verdiği iddia ediliyor. Kim var kim yok henüz bilmiyoruz ama “2019 hesapları” bir varsayım üzerine yapılıyor.

*

Az önce anlattıklarım yereli etkileyen sebepler olacağı için, belediye başkanı Özcan Işıklar’ın da görevden alınması veya aday gösterilmemesi gibi konular kulislerin gündeminde.

AK Parti içerisinde, Işıklar’ın bakanlık tarafından görevden alınmasını uman, belki de gayret eden bir grubun varlığı söz konusu olabilir. Eğer böyle bir anlayış varsa, büyük bir hata ve yanlış içerisinde. Bu hatalar siyasi hatalar. Ortada bir suç işlenmişse elbette yargı gereğini yapmalıdır; ancak sürecin bu şekilde işlemesine gayret etmek, 2019 seçimlerinin en büyük stratejik yanlışı olur.

Eğer AK Parti, Silivri’de seçim kazanmak istiyorsa Özcan Işıklar’ın görevde kalmasını sağlamalı. Sürecin olağan bir şekilde götürülmesi gerekir. Işıklar’ın gözaltı yapılması, görevden uzaklaştırılması, yolsuzluk, rüşvet veya Fetö gibi terör örgütüyle ilişkilendirilmek ve suçlanmaktan kaynaklanan yargı müdahaleleri, Silivri gibi bir yerde AK Parti’ye zarar, CHP’ye yarar sağlar.

*
Yine AK Parti içinde başka bir gurup, Özcan Işıklar’ın hangi sebepten olursa olsun, CHP tarafından aday gösterilmediği taktirde aday olacak bir isimin kaygısını yaşıyor. O isim de başkan yardımcısı Bora Balcıoğlu. Çünkü Balcıoğlu’nun MHP kökenli olduğu biliniyor. Ayrıca halk tarafından sempati duyulan bir karakter olarak görülüyor. Işıklar’ın eleştirilecek birçok yönü, 10 yıllık görev süresinde yapamadığı vaatleri, AK Parti’deki o gurubun en büyük kozu. Bu sebeple Işıklar’ın seçim meydanlarında olması arzulanıyor. Balcıoğlu’nun CHP’den aday gösterildiği vakit, AK Parti kimi aday gösterirse göstersin seçim sonuçları üzerine matematiksel olarak konuşmak zorlaşıyor ve belirsizlik durumu ortaya çıkıyor.

*
“2019 seçimlerinde CHP’nin en güçlü silahı Bora Balcıoğlu, en zayıf ismi Özcan Işıklar’dır” öngörüsü ne kadar doğru, onu seçimler geldiğinde göreceğiz. 2 dönemdir aday gösterilen ve seçilen belediye başkanı Özcan Işıklar’ı “kolay lokma” görmek de bir hatadır.       

YORUMLAR

  • 0 Yorum