Egemenlik milletindir
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Egemenlik milletindir

29 Ekim 2018 - 09:59

1914-1918 tarihleri arasındaki 1.Dünya Savaşı’nı kaybeden İttifak Devletleri arasında Osmanlı da bulunuyordu. Yenilginin getirdiği ağır bedellerde yüzbinlerce askerimiz şehit düşmüş, topraklarımız kaybedilmiş, donanmalar düşman güçleri tarafından esir altına alınmış, vatanın birçok bölümü işgal edilmişti. Ne yazık ki bu gerçekleri basite alıp inkar politikaları ile tarihsel süreci manipüle edenler var. Anadolu’yu kalıcı olarak esaret altına almak isteyen İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan orduları, milli birlik ile büyük bir direnişi başaran Türk Milleti’ne boyunduruk vuramamıştır.
Büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı “milli birlik toplantıları” sayesinde halkın destekleriyle büyük fedakarlıklar verildi. Kurulan düzenli ordu, düşman güçlerini tek tek bozguna uğratarak zafere ulaştı.
Parasız, silahsız, askersiz günlerdeki o imkansız şartlar, milli birlik şuuru ile hayata geçirildi. Eğer bizler bu satırları okuyabiliyorsak, 95 yıl öncesinde verilen mücadelenin bir sebebindendir. Düşmana teslim olan bir saltanat anlayışından, bağımsızlık ateşini yakan yeni bir devlete geçiş süreci tahmin edildiğinden çok zor olmalı…
*
29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet, egemenliğin millette olduğunu esas alan bir yönetim şeklidir. Kendi öz irademizle, hiçbir baskı altında kalmadan, bizi yönetecek kişileri seçebiliyor olmamız Cumhuriyet’in karşılığıdır. Her ne kadar bugün ‘başkanlık sistemi’ sebebiyle tartışılıyor olsa da, milletin kaderini yine milletin tayin ettiğini sandığa giderek görüyoruz.
Peki ya bu imkanların bize verilmediğini düşünebiliyor musunuz? Hızla gelişen ve yeni keşiflerin yapıldığı bir dünyada, iradesi elinden alınan bir millet esir düşmeye mahkumdur.
95 yıl öncesinde, bir milletin bağımsızlığı için canlarını veren, hayatlarından geçen atalarımızı saygıyla ve rahmetle anmak yetmez. Onların bizlere bıraktığı bu mirası sonsuza dek yaşatmak için aynı azim ve kararlılığı göstermemiz gerekiyor. Bilim ve akıldan yola çıkarak, ülkemizin daha güçlü olması, yarınlarımızın müreffeh ve huzur içerisinde yaşamaları için en büyük görevimiz okumak, öğrenmek ve  çalışmak olmalı.
*
Cumhuriyet’e ve kazanımlarına sahip çıkmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Bir ulusun asker ordusu ne kadar güçlü olursa olsun, kazandığı zafer ne kadar yüce olursa olsun, bir ulus ilim ordusuna sahip değilse, savaş meydanlarında kazanılmış zaferlerin sonu olacaktır. Bu nedenle bir an önce büyük, mükemmel bir ilim ordusuna sahip olma zorunluluğu vardır.”
Her zamankinden daha fazlasını yapmak mecburiyetindeyiz. Bu önemli günde vatanın müdafaası için canını ortaya koyan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun…     

YORUMLAR

  • 0 Yorum