CHP meclis üyeleri ve Işıklar’ın adaylığı
Reklam
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

CHP meclis üyeleri ve Işıklar’ın adaylığı

04 Ağustos 2018 - 12:14

12 Ekim 2017 tarihli “Işıklar’ın değişim planı” başlıklı yazımda 2019 yerel seçimlerine yönelik bazı tespitlerimi aktardım. Geçen 10 aylık sürede en büyük denge unsuru Muharrem İnce’nin akıbeti oldu. Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi, Işıklar’ın akrabalık ve dostluk ilişkileri nedeniyle İnce’nin ekininde yer alması, kampanya boyunca tüm desteğini vermesi, “dengeleri değiştiren” pozisyonları oluşturdu.

*

Işıklar’ın değişim planını anlattığım yazı, 2019 formülünde nasıl bir yol izleyeceğine yönelikti. “Karne oluşturan Başkan Işıklar, bu karne notu ile ekibini oluşturacak ve seçim kampanyasını böyle yürütmeyi planlıyor. Haklı mı haklı. Çünkü ekibinde büyük bir başarısızlık söz konusu” dediğim yazıda, 10 ay sonrasında hareketlenen yerel gündeme bakarsak, bugün CHP kulisleri, meclis üyeleriyle ilgili değişimi konuşuyor. Yani Işıklar bir karne oluşturdu ve bu karne üzerinden yeni meclis arkadaşları belirleyecek.

*
Şunu net bir şekilde söylüyorum, CHP’nin 18 meclis üyesinden 15’i kesin gidecek. Başkan Işıklar’ın 2019 seçimlerinde (eğer aday olursa) başarılı sonuç alabilmesinin yolu birinci olarak meclisten geçiyor. Kamuoyunda, Işıklar’ın kaybedeceğine yönelik bir algının oluştuğunu da özellikle belirtelim. 2 sene öncesindeki Özcan Işıklar ile bugünkü Özcan Işıklar arasında büyük fark var. Artık kendi kontrolünden çıkan bir durum söz konusu. AK Parti’de değişen teşkilat yapısı, yerel seçim odaklı çalışmaları, CHP kanadında önlem almayı mecbur etmiş anlaşılan. Bu sebeple Işıklar, A takımını nokta atışı ile yapmaya özen gösterebilir.

*
Eğer CHP Genel Merkezi, sırf Muharrem İnce’ye yakınlıktan dolayı Özcan Işıklar’ın üstünü çizecekse, CHP’deki değişim hangi aday olursa olsun önünü açar ve şanslı kılar. Ama kazanma garantisi vermez! Mesela adı geçen Melih Yıldız, Selami Değirmenci, Saadet Gencoğlu, Özgün Deniz ve Bora Balcıoğlu gibi isimlerden Balcıoğlu ve Değirmenci’yi ayrı tutalım. Hep dile getirilen tespit: “Yerel seçimlerde adaylar seçimin kaderini etkiler.”

*

Bora Balcıoğlu ve Selami Değirmenci gibi halkta karşılığı olan isimler sadece CHP’lilerin oylarını korumaz, arttırır da. Şu bir gerçek, AK Parti’den, MHP’den, İyi Parti’den ve diğer partilerden oy alabilecek isimler. Burada AK Parti’nin hamlesi devreye giriyor. Işıklar’ın adaylığı karşısında bir aday, Balcıoğlu ve Değirmenci’nin adaylığı karşısında bir aday… İşte siyaset budur. Anlık hamleler ile gol yollarında etkili olma.

*

Işıklar yeniden adaylık istediği kamuoyunda biliniyor hatta kendisi de söylüyor. Herkesin böyle bilmesini kendisi istedi. Amacı denge kurmak. Ama Genel Merkez’deki istihbaratı kuvvetliyse, olası çizik yeme durumunun da farkında olur. Dolayısıyla kurt siyasetçi taktiği yapıyor olabilir. “Ben yoksam benim istediğim olmalı” ya da “Bensiz kazanacakları bir aday” anlayışıyla çeşitli planlar masada mevcuttur. 2019 yerel seçimleri, 10 yıllık bir süreçte 1 milyon nüfustan bahsedilen Silivri için boşlanacak ve basite alınacak bir seçim değil.

*

YORUMLAR

  • 0 Yorum