CHP'de ilçe başkanlığı hesapları
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

CHP'de ilçe başkanlığı hesapları

06 Temmuz 2015 - 12:01

Henüz çok erken olmasına rağmen, CHP'nin il ve ilçe kongre takviminin açıklanmasından sonra "ilçe başkanlığı" kulisleri başladı.

Ekim ayı içinde seçimler yapılacak, "yeni ilçe" başkanları belli olacak veya mevcutlarıyla devam edilecek.

"Silivri'de ne olur?" diye sorarsak..

Muhtemelen ilçe başkanı değişecek. Ama kim olacak sorusuna cevap bulmak şuanda zor. Çünkü aday faktörü önemli olduğu kadar, sürecin nasıl işleyeceği de önemli.

En erken diyebileceğimiz söz, CHP delegelerinin önüne ne zaman sandık konulduysa, " istenmeyen tüy" sonucunun çıkmasıdır. (İstisnai durumlar hariç)
"İstemeyenler" gurubunu oluşturanlar, istemedikleri kişi ve/veya kişiler için propaganda yürütünce, sandık tersine cevap veriyor. Çünkü üyeler üzerindeki "yerel iktidar hegemonyası" işlemiyor.
Kongre takvimi, ilçe başkanlığı seçiminin odak noktası. Üyelerin seçeceği delegeler, ilçe başkanını belirleyecek.
 
2012'deki CHP ilçe kongresinin bir benzeri 2015'te yaşanacak. 2010'daki sonuçların tekrar elde edilmesi mümkün olabilir mi? En heyecanlı kısmı da bu ya...   

Eski ilçe başkanı Mümin Tuğlu ile Mümin Koçoğlu'nun yarıştığı 2012'deki kongrede "soğuk savaş" vardı.

Arka planda Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile eski başkan Selami Değirmenci yarıştı. Kazanan Işıklar oldu. Fakat 2010 yılında, bizzat aday olan Selami Değirmenci, yine Özcan Işıklar'ın desteklediği Erdoğan Ataç karşısında seçimden galip gelmişti. Işıklar'ın 2012'deki zaferiyle 1-1'lik "ilçe başkanlığı" müsabakası eşitlense de, son rövanş 2015'te...

Yani bu ilçe seçimleri çok önemli. Başkan seçilen isim 2019'a kadar görevde kalabilir. Yerel seçimlerde belediye başkan adayının belirlenmesinde, ilçe başkanı kanaat tasarrufunu hangi aday üzerine kullanacak? Aday olacak kişilerin bütün hesapları 2019'a endeksli olduğu için, "normal" değil "anormal" bir sürece tanık olacağız.

Yerel seçimlerden sonra milletvekilliği isteyen Mümin Tuğlu, koltuğu Suna Göçengil'e bıraktı. Atama yoluyla göreve gelen Suna Hanım, yaklaşık 5 aydır görevde. Genel Seçim'e girdi, "olağan çıkan" sonuçlar ister-istemez kariyerinin "başarılı hanesine" yazıldı.

Suna Hanım mütevazı bir insan. Her ne kadar dışarıdan soğuk bir görüntü oluştursa da; sohbeti güzel, niyeti iyi. CHP İlçe Başkanlığı koltuğunda, sadece bu özellikleri taşıyan kişilerin oturması yeterli olmuyor ne yazık ki. Siyaset çok acımasız ve ani.

Bu acımasızlıklar havuzunda politika yaparken boğulmamak gerekir.  

Suna Hanım gücünü, Belediye Başkanı Özcan Işıklar'dan ve yönetim kurulundaki dinamik isimlerden alıyor fakat beklentilerden uzak siyasi politika yürütmesi, enerjiyi düşürüyor.

Bu nedenle kongrede aday çıkması halinde, rakiplerine koltuğu kaptırma tehlikesi yüksek.
Bu işin şansa bırakılmaması ve riske atılmaması gerektiğini en iyi bilen isim Özcan Işıklar. Özcan Başkan, "Suna Göçengil'i destekler mi?" derseniz, zannetmiyorum. Yeni bir isimin ortaya çıkacağı aşikar gözüküyor.        

Dediğim gibi, kongre için şu kişi olur demek çok erken ama kulislerde isimler zikredilmeye başlandı. Mesela Doruk Bulut'un adını duyuyoruz yavaş yavaş. Mümin Koçoğlu'nun tekrardan şansını deneyeceği, şuan ki mevcut yönetimden Cem Çakır'ın da niyetinin olduğu söyleniyor. Suna Göçengil'in de tekrar aday olmak istediği konuşulanlar arasında.

Yeni adaylar elbette bu makama talip olmak istediklerini çeşitli ortamlarda paylaşacaklardır.

Aynanın diğer yüzünü, kitabın arka tarafını, perdenin ardındakileri merak ediyorsanız; savaşın komutanları Özcan Işıklar ve Selami Değirmenci olacak!..

Dikkat ettiyseniz, Değirmenci'nin adaylık durumuyla ilgili tezim olmadı. Çünkü Değirmenci rol değiştirmek mecburiyetinde kaldı. Yakın çevresindeki telkinler ile üyelerin/delegelerin beklentisi "örtüşmek" zorunda. Ortak niyet, "sen aday olma, adayı destekle" fikrinde birleşecek.    

YORUMLAR

  • 0 Yorum