Büyük fotoğrafa bakmak lazım
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

Büyük fotoğrafa bakmak lazım

05 Ağustos 2017 - 15:31

2.Lige yükselmiş bir takımın transferleri ve yeni sezon hazırlıklarını konuşmamız gerekirken, yeni-eski başkanların medya üzerinden yaşadığı tartışmaları görüyoruz. Tartışma, tartışma ile kalmıyor, tehdit ve hakaretlere gidiyor. Asıl sorulması gereken soru şu: Silivrispor bu hale nasıl geldi? 

Daha taze olduğu için Silivri kamuoyu biliyor ama kısa bir hatırlatma yapalım:

Spora siyaset bulaştırıldığı (!) gerekçesiyle Ümit Kalko başkanlıktan el çektirildi. Yönetim kurulu istifa ettirilerek başkanlığı düşürüldü ve olağanüstü kongreye gidilerek yeni başkan seçilmesi sağlandı. Bunu yapan kişi de Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar idi.

Özcan Işıklar'ın çocukluk arkadaşı, eski başkan İhsan Atun görevi bıraktığında, Silivrispor'a yeni başkan aranıyordu. Bizzat belediye başkanı Işıklar tarafından Ümit Kalko'ya teklif götürüldü ve başkan seçildi.

Ümit Kalko, İhsan Atun'dan kalan 3.3 milyon TL'lik borcu olan bir kulübü kabul etti ve başkan seçildi.

1 yılda borçların bir kısmı ödendi, bir kısmı yapılandırıldı ve takım şampiyon oldu.

Tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmak insanlara bıkkınlık getirse de, Ümit Kalko başkanlığındaki Silivrispor, 31 yıl sonra tarihe geçen bir başarı sergiledi ve şampiyon oldu.

2 yıllık görev süresi varken, daha 1'inci yılında, sırf belediye başkanı Özcan Işıklar ile yaşadığı uyumsuzluktan ve geçimsizlikten ötürü, kulübe siyaset bulaştırdığı gerekçesiyle, bir nevi darbe ile görevden indirildi. Olağanüstü kongrede, konuşma yaptırılmadı -Kalko'nun deyimi ile- yaka paça dışarı atıldı. Gerekçe aynı: Kulübe siyaset bulaştırma.

(Küçük bir hatırlatma daha: Elinde CHP bayrağıyla 2014 yerel seçimlerinde mitinglere katılan eski başkan İhsan Atun ve 2.Başkan Süleyman Gencoğlu, kulübe siyaset katıştırmamış mı oluyor?)

***

Silivri'yi gerçek sevenler, Silivrispor'u gerçek sevenler, büyük fotoğrafa görmeli ve iyi okumalı. Siyasi parti temsilcilerinin Ümit Kalko karşısında, Özcan Işıklar'ın yanında nasıl biraraya geldiğini, neden bir araya geldiğini görmeliyiz. Silivri'deki PKK yandaşlarına, PKK'nın siyasi kanadına ve Fetullahçı Terör Örgütü unsurlarına karşı gösterilmeyen birliktelik, Ümit Kalko için gösterildi ve Silivrispor'dan el çektirilmesi için ne gerekiyorsa yapıldı. Olaylara bu yönden bakmazsak, Akgün Duru-Ümit Kalko polemiğini konuşmaktan bir adım öteye gidemeyiz.

Evet, Akgün Duru Silivrispor'a başkan olan, ve yine başkanlık yapabilecek bir şahsiyettir. Kimse bunu sorgulamıyor. Sorgulamasına bir neden de yok. Özcan Işıklar'ın darbe yaptığı bir Silivrispor'un olağanüstü durumuna alet olmasından ötürü eleştirildi, o kadar. Akgün Duru'ya bir şey diyen de olmadı. Şuanda kulüp başkanlığını devam ettiriyor, 2.lig'deki hedeflerini ortaya koyuyor, transferler yapıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.

Ancak... Bu işi kısır bir çatışma ortamında yürütecekse, itibar açısından zarar görecek. Çünkü her zaman aynı duygusallığı ve aynı sakinliği gösteremeyebilir, hataya düşebilir, yanlış söylem ve eylemde bulunabilir. Akgün Duru'ya yakışan, kısır çatışmalar içine girmeden başkanlını yapmak ve hedeflere yürümektir. "Ümit Kalko icraya verdi, Ümit Kalko şunu yaptı, Ümit Kalko bunu yaptı" derdine düşerse, Silivrispor'un ligdeki performansına yeteri özveriyi veremez ve veremediği gibi, Allah korusun takım başarısız olursa, kimi suçlarsa suçlasın tatmin etmeyecektir. 

Ümit Kalko'nun üslup hatalarını daha önce söylemiştim ve bu konuda eleştirmiştim. Bir eğitimci daha tatlı dilli, yumuşak ve rencide etmeden konuşmalı. Hatta bir keresinde "Sakin ve mütevazı bir Ümit Kalko tanıyoruz. Neden böyle sert bir üslup oluştu sizde" diye sorduğumda, "Ölmüş anneme kadar küfrettiler, bana yapılanları görmüyor musunuz?" şeklinde cevap vermişti.

Evet, duygusal davranıyor ve bu duygusallık, üslup hatası oluşturuyor.

Akgün Duru ve Ümit Kalko'yu birbirine düşüren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar olmasına rağmen, şimdi bu konulara pek girmiyor. Sormak gerekmez mi, "Yoksa Özcan Işıklar bir taşla 3 kuş mu vurdu?" diye?

Yine hatırlatayım, Silivrispor kongresinde yaşananlardan ötürü Ak Partili Yetkin Çavdar açıklama yaptı ve AK Parti İl Yöneticisi Metin Karakaş'ı sert bir dille eleştirdi. Karakaş'ın, Özcan Işıklar'a destek vermesini ya da Özcan Işıklar'ın desteklediği isme destek vermesi, Ak Parti teşkilatı içerisinde doğru karşılanmadı. Her ne kadar Metin Karakaş bu durumu "vefa borcu"  olarak açıklasa da, parti içerisinde eleştirilerin hedefi oldu.

Konuyu toparlamak gerekirse...

Silivrispor Başkanı Akgün Duru ve eski başkan Ümit Kalko, sosyal medya üzerinden tartışma içerisine girmemeli, Silivri'nin göz önünde olduklarını unutmamalı. Kim kime ne diyor, hangi tehditleri savuruyor ve hakaret ediyorsa, hukuk yollarında hesabını sormalı. Hiçbir tehdit ve saldırı kişileri haklı göstermez, aksi halde zarar verir. Şahısların saygınlılığını yitirecek türdeki söylemlerden uzak durulmalı.

Bir diğer husus ise Silivrispor Başkanı Duru'nun paylaşımı: "Silivrisporu icraya veren şahıstan yana olup. Kalko ile benim aramda tercih yapan ve ondan yana paylaşımlar yapan ya da paylaşımlarına destek olan sayfamda arkadaş olarak telefon rehberimde yakınım olarak ekli olan herkesi hayatımdan sonsuza dek çıkartmış bulunmaktayım. Allah cc herkesin çarşısına pazar versin."

Bir kulüp başkanı bunu yapmamalı. "Kucaklayacağım" diyerek geldiği görevde, hangi şartlarda olursa olsun kucaklayıcı, birleştirici ve sağduyulu olmalı. Tek haklı siz değilsiniz ve tek doğruyu söyleyen de siz olamazsınız. İnsanlar hata yapabilirler. İnsanların kimi tercih edeceği hem demokratik hakkı hem de vicdani bir özgürlüktür. Kalko'nun hatalarıyla sizin hatalarınızı kamuoyu kendi vicdanlarında değerlendiriyordur. İnsanların kime inanacaklarına, kime destek olacaklarına yönelik ayrımcı bir tavır takınmak Silivrispor Başkanı'ndan uzak bir duruştur.

Bir gazeteci olarak son önerimi de Ümit Kalko'ya. Başkanlığı döneminde, kongre sürecinde, kongre gününde ve bugünlere kadar ki süreçte, kendisine ne yapıldıysa, ne söylendiyse, artık bir kenara bırakmalı. Sosyal medyada kendisi hakkında ne tür bir söylem varsa kesinlikle cevap vermemeli. Sert ve rencide edici üsluptan kaçınmalı, uzak durmalı. Bu tartışma ortamları zarar verecektir.
Ayrıca...
Silivrispor başkanlığına gelirken söylediği borçların yapılandırılması, bağış miktarı ve halihazırdaki alacağına ilişkin girişimi, haktır ve hukuktur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum