"Aday belli, Erdoğan'a sunulacak"
Reklam
Eren Ermiş

Eren Ermiş

[email protected]

"Aday belli, Erdoğan'a sunulacak"

07 Aralık 2018 - 10:16

AK Parti’nin İstanbul’da kimi aday göstereceğini bilmeyen kalmadı sanırım. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binalı Yıldırım’ın, bütçe görüşmelerini yönetmesinin ardından yapılacak özel bir program ile adaylık töreni gerçekleştirilecek. Tarih olarak Aralık ayının son haftasına işaret ediliyor. Burada asıl merak edilen noktalardan diğeri, Yıldırım’ın adaylığı ile ilçelerin de adaylığı açıklanacak mı? Evet... Sürecin uzaması programı değiştirdi. AK Parti kaynakları, sadece Binali Yıldırım için değil, geniş tertipli bir program ile İstanbul adaylarını tanıtmayı planlıyor. İstanbul’da ilçelerin açıklanmasıyla ilgili sürecin uzaması, İstanbul adayının ilçelerde kimlerle çalışacağı yönündeydi. Bir de Cumhur İttifakı etkeni. AK Parti ve MHP genel başkan yardımcıları, İstanbul’da bazı ilçelerde “ittifak adayları” üzerine çalışmalar yaptı ancak sağlıklı karar çıkmadı. Özellikle Şile, Arnavutköy ve Büyükçekmece üzerine yoğunlaşıldığı öğrenilirken, nasıl bir yol izleneceğine yönelik durum netleştirilemedi. Bu ilçelerde de partilerin kendi adaylarıyla seçime girmesi muhtemel gözüküyor.
39 ilçesi bulunan İstanbul’un 14 ilçesini CHP yönetiyor, kalan 25’i AK Parti’de. CHP’den belediye kazanmanın yanı sıra, kaybetme riski bulunan ilçelerin korunması adına titizlikle duruluyor.
*
Silivri, AK Parti’nin önemsediği ilçelerden biri. Belediye başkan adaylığı için başvuru yapan 9 ismin yanı sıra alternatif 10’uncu isim aranıyordu. Hatta son ana kadar yeni isim bulmaya çalışan parti yöneticileri, işi Binali Yıldırım’a devretti. Yıldırım’ın ekibi de çalışmalarını tamamladı ve Silivri adayı belirlendi. Kaynağımın aktardığı bilgiye göre Silivri için “2 isim” masada bekletiliyor. Biri adaylardan, diğeri teşkilat dışından. Yani aday belirlendi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve birlikte son karar verilecek.
AK Partilileri sevindiren kısmı 10’uncu isim değil, başvuru yapan 9 isimden birinin aday gösterilecek olması. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı bir yaklaşımda bulunmazsa 9 isimden birini aday göreceğiz.
*
Kimin son 2’ye kaldığına yönelik net bir ibare yok. 10’uncu isim arayışlarının temel kaynadığı, 9 aday adayının yeterli profil oluşturmamasıydı. Özellikle ilçe dışından transfer düşünülmesi, Berat Albayrak’ın İstanbul’u dizayn etmesi, herkeste bu algıyı oluşturdu. Sadece Albayrak etkisi değil, AK Parti Genel Merkez yöneticilerinin beklentilerini karşılamayan adaylardı. Geleceğin Silivri’sini gelecekte kimle yöneteceklerdi? İlçeye yabancı olan, tabanın tanımadığı ve teşkilatın gönülsüz çalışacağı bir yerel seçim mi, yoksa büyük birlik fotoğrafıyla, adayını bağrından çıkarmış bir teşkilatın tepeden tırnağa asıldığı bir seçim mi? Hangisi önemli?
Bazı ilçeler var ki kimi aday göstersin zaten kazanır. Silivri öyle değil. Bakar, kim olduğuna, nereden geldiğine, ne yaptığına bakar. Ve bunu değerlendiren seçmenler de sonucu belirler.
*
Bu sebeple, vaziyeti ciddiye alan Binalı Yıldırım’ın ekibi, aday yoklamalarını mevcutlar üzerinden yaptı. Büyük bir sürpriz olmadığı sürece 9 isimden biri aday ilan edilecek. Renk yok, sır yok, kimse yanlış anlamasın ama, tahminimi engelleyen de yok: Hüseyin Turan, Metin Karakaş ve Sami Barlas…     

YORUMLAR

  • 0 Yorum