Yassah Gardaşım Yassah
Ümit Yaşar BEKEN

Ümit Yaşar BEKEN

Yassah Gardaşım Yassah

12 Kasım 2015 - 08:07

Dünyanın çeşitli yerlerinde ölmek yasak !! Ölüm gibi kaçınılmaz ve doğal bir şey nasıl yasaklanır saçma değil mi diye düşünüyor olabilirsiniz ama yasak yasaktır (:

Ölüm yasağı taa millattan önce 5.yy’a dayanıyor.O dönemin Yunan adası Delos’ta dinde ölmek yasaktı. Ancak çağdaş dünyamızda, günümüzde de halen bazı yerlerde çeşitli sebeplerle “ölmek yasak.”

Japon adası Itsukushima, Shinto inancına göre kutsal sayıldığı için, adanın kutsal huzurunu bozmaması için ölüme izin verilmediği gibi doğuma da izin yok. Toprakların saadetini korumak adına, adaya doğuma yakın hamile kadınlar, çok yaşlılar veya terminal hastalar 1878′ten beri alınmıyor. Adada meydana gelen tek savaş 1555′teki Miyajima Savaşı idi. Ancak savaşın ardından bile adanın bakireliğini korumak adına, cesetler hemen ortadan kaldırıldı, hatta kan dökülen topraklar bile adadan atıldı, binalar yıkılıp yeniden yapıldı.

Norveç’in kutup kasabası Longyearbyen’de ölmek yasak. Kasabada sadece tek bir eski ufak mezarlık var, o da 70 yıldan beri yeni ölüler kabul etmiyor. Bunun sebebi ise biraz daha bilimsel ve ilginç. Soğuktan mütevellit, cesetler toprakta çözünemiyor. Soğuk, filmlerde gördüğümüz gibi koruyucu etki yapıyor ve cesetler toprak altında olduğu gibi duruyor! Öyle ki, 1917′de salgın hastalıktan ölen adamın cesedi üstünde halen hastalığın virüsü canlı bulundu. İşte bu yüzden ölüm döşeğinde veya ölmesi beklenen kişiler Norveç’in farklı bölgelerine sevk ediliyorlar.

İtalya’daki Falciano del Massico’da ise durum biraz farklı. Burada yasağın sebebi hükümet veya din değil, “yer sıkıntısı”. Belediye başkanı yayınladığı yasada “Sakinlerimizin bu dünyadan göçüp ahirete gitmeleri yasaktır” dedi. 1964′te komşu kasaba ile yaşanılan problem sonrası sınırlar tekrar çizilince kasaba mezarlığının büyük kısmı karşı köyde kalmış ve kasaba sakinlerine ölülerini gömecek yeni yer kalmamış. Yeni mezarlık inşası planlanıyor, ancak yenisi yapılana kadar burada da “ölmek yassah”.

Singapur’da sakız çiğnemek, kendi evinizde çıplak dolaşmak, umumi tuvaletlerde sifonu çekmemek yasak! Hapis ve para cezaları var!

Öncelikle kendi eviniz bile olsa, evde çıplak dolaşmanız yasak ve 1,136 $ – 2,000 TL- cezası var. Daha da tuhafı, bırakın sakız üretmeyi, satmayı, çiğnemek bile yasak! Hem de 5,600 $ -10,300 TL- para cezası, artı bir yıl hapis! Toplu kullanım alanlarındaki tuvaletlerde sifonu çekmeyi unutmanın cezası ise 284 $ -525 TL-.

Yani evde çıplak dolaştığınız bir gün sakız çiğnerken tuvalete girip sifonu çekmeyi unutursanız, vay halinize...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum