aohbet dini chat omegla türk sohbet cinsel sohbet islami sohbet almanya sohbet sohbet siteleri mobil sohbet
Miras Hukuku ve Miras Davaları (2)
Reklam
Reklam
Av.Ergin ŞENER

Av.Ergin ŞENER

Miras Hukuku ve Miras Davaları (2)

31 Mart 2016 - 09:08

Geçen haftadan devam:

Evlilik Dışı Hısımların Mirasçılığı

Evlilik dışında doğan çocuğun BABA’ya mirasçı olabilmesi için 2 şart vardır:

•             Çocuk evlilik dışı doğmalıdır.

•             Çocuk ile baba arasında soybağı kurulmalıdır. Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar (TMK. m: 498).

Miras bırakan tarafından evlat edinilmiş olan, Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.

Sağ Kalan Eşin Miras Hakkı

Sağ kalan eş;

•             Miras bırakan kişinin ölümü veya gaipliğine karar verildiği anda onunla evlilik bağı devam etmesi ve bu bağın ölüm veya gaiplik nedeniyle sona ermesi şartı ile, mirasa hak kazanacaktır.

•             Boşanmış olan eş miras bırakanın mirasını alamaz. Fakat boşanma davası açılmış ve devam ederken miras bırakan ölürse, diğer eş mirasçı olacaktır. Bu durumun istisnası, boşanma davasının Cana Kast nedeniyle açılmış olmasıdır.

•             Sağ kalan eş , miras bırakanın ölümü anında Mahkeme tarafından verilmiş bir ayrılık kararı nedeniyle, ayrı yaşıyor ise yine mirasçı olacaktır.

•             Butlan Davası devam ederken ölen eşe, diğeri mirasçı olur.

Miras bırakanın ölümü ile sağ kalan eş; Eşler arasında Yasal Rejim olan Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi varsa, katılma ala¬cağı ve değer artış payı alacağını diğer mirasçılardan talep hakkına sahip olur. Her eş veya mirasçıları, sözleşmeyle başka bir esas belirlememişlerse , diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olur. Eşlerden birinin ölümü halinde Tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet tanınmasını isteyebilir. Ölen eşin kişisel malları üzerinde ve Edinilmiş Mallar Rejiminden ölen eşe düşen artık değer Tereke ola¬cağı için, mirasçı eşin bunlar üzerinde miras payı vardır .

Sağ Kalan Eş;

•             Miras bırakanın altsoyu (çocukları) ile birlikte mirasçı olur¬sa, mirasın dörtte birini alacaktır. Kalan 3/4 Birinci Zümre mirasçı¬larına (çocuklara) kalacaktır.

•             Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısını (1/2) alır. II. Zümre mirasçılarına 1/2 hisse kalır.

•             Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçünü (3/4) alır. Derece başları ve çocuklarına 1 /4 hisse kalır. Yukarıda sayılan mirasçılar yok ise, sağ kalan eş mirasın tamamını alır.

Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.

Mirasta Saklı Pay Nedir Kimleri Saklı Payı Vardır

Miras hukukunda Saklı Paylı (Mahfuz Hisseli) mirasçılar, miras bıra¬kanın

•             Altsoyu,

•             Baba ve anası,

•             Eşidir.

Miras Hukukunda Saklı Pay , miras bırakanın ölüme bağlı bir tasar¬rufla ortadan kaldıramayacağı, kanunen korunan mi¬ras payıdır. Saklı Pay Oranları, Miras bırakanın Altsoyu (Çocukları) için yasal miras payının yarısı (1/2),

Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri (1/4) , Sağ kalan eş için Altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı (4/4),

Diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü (3/4) saklı pay olarak kanunla korunmaktadır. İyi haftalar dileğiyle, görüşmek üzere.

YORUMLAR

  • 0 Yorum