Elektrik şirketlerinin haksız tahsil ettiği Kayıp Kaçak Bedeli'nin iadesi
Son zamanlarda elektrik dağıtım şirketleri tarafından tüketici ve abonelerden alınan KAYIP-KAÇAK BEDELİ'nin de dosya masrafı gibi iade edilip edilemeyeceği yönünde çok soru gelmesi üzerine bu haftaki yazımın konusu olarak elektrik şirketlerinin haksız tahsil ettiği kayıp kaçak bedelinin iadesi hakkında yazmak istedim.
***
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, son derece yakın bir zaman olan 21 Mayıs 2014 tarihli 2013/7-2454 E. 2014/679 K. sayılı kararında başka kullanıcıların hırsızladığı (yani çaldığı) enerji bedelinin kurallara uyan abonelerden alınamayacağı bunun hakkaniyete uygun olmadığını açık ve sarih bir dille hükmetmiştir.
Ayrıca EPDK'nın da yetkisinin 1 kW enerjiye tekabül edecek rakamı belirleme yetkisi olduğunu, yetkisini aşarak kayıp-kaçak bedeli ile ilgili karar veremeyeceğini de (enerji fiyatları konusunda sınırsız bir yetkisi olmadığını) son derece net bir dille açıklamıştır.
Tüm bunların ötesinde aşağıdaki cümlelerle de bu konuda tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde kayıp kaçak bedeli konusu zannımca artık netliğe kavuşmuştur:
"Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır.
Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davacı Kurum'un çağın teknik gelişmelerine ayak uydurmasına engel olur, yani davacı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi; elektriği hırsızlamak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysa ki, elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davacıya aittir.
Bununla birlikte, tüketici olan vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi, yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır."
***
Karara konu uyuşmazlık 26 TL'lik bir uyuşmazlık olsa da konu ile ilgili HGK kararı bulunduğundan artık faturasını düzgün ödemekte olan ve kullandığı miktarı ödeyen abonenin başkalarının çaldığı veya şirketin kendi teknik imkansızlıklarından kaynaklanan kayıp kaçak bedellerini ödemeyeceği tartışmasız hale gelmiş bulunmaktadır.
Tüm yukarıda yazdıklarımdan çıkan sonuç ise her ne kadar bazı tüketici hakem heyetleri internet sitelerinde bu konuya ilişkin başvuru yapılmaması gerektiğini belirtseler de bu HGK kararına istinaden kayıp kaçak bedellerinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu ve tüketicilerce talep edilebileceği gün gibi aşikâr hale gelmiştir. Buna rağmen hukuki destek almadan yapılan başvurularda yanlış talepler yüzünden tüketicilerin de hak kayıplarına uğradığını, haklı iken haksız konuma düştüklerini belirtmek isterim.
***
Kayıp kaçak bedelinin geri alınması için izlenmesi gereken yol; öncelikle elektrik kurumuna bir dilekçe ile başvurarak bu zamana kadar haksız yere kesilen kayıp kaçak bedellerinin tarafına iadesini istemesi gerekir. Ancak büyük ihtimalle dosya masraflarında bankaların yaptığı gibi herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Ödeme talebinin reddedilmesiyle tüketici geçmiş döneme 10 yıl geriye dönük olarak fatura dökümünü talep etmesi gerekir. Bu sayede kayıp kaçak bedeli miktarının öğrenilmesi ile tüketici hakem heyetine başvurarak bu miktarın tarafına ödenmesine karar verilmesini talep etmesi gerekmektedir. Görüşmek üzere hoşçakalın.
YORUMLAR