Ahmet Ermiş / Özel Haber
Sektör uzmanları, bu satıştan belediyenin karlı çıktığını ifade ediyor. Çünkü Nato korumasında olan bir araziye hiçbir işlem yapılamıyor.
İş dünyasını bir araya getirmek, üretim ve ticaret alanları oluşturmak ve bölgeye istihdam fırsatları sunmak amacıyla yeni bir kooperatif kuruldu: Sınırlı Sorumlu İkitelli - Silivri Toplu İşyeri Kooperatifi (İSİLKOP).
Merkezi İkitelli’de bulunan kooperatifin Silivri yatırımları kapsamında Çanta Balaban Mahallesi’nde 517.000 m2 alanda proje geliştirildi ve 272 bağımsız bölümden oluşan fabrika binaları, işyerleri, sosyal tesisler ve dinlenme alanlarının inşası için 25 Ocak 2025 tarihinde ilk adım atıldı.
Yaklaşık 4,5 ay önce gerçekleştirilen temel atma törenine Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, İSİLKOOP Onursal Başkanı Nihat Tunalı, proje üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı.
Balcıoğlu, törende yaptığı konuşmada,
“Proje tamamlandığında, en az 5 bin kişilik bir istihdam yaratma potansiyeline sahip olacağına inanıyoruz. Yani bu proje yalnızca Silivri’mizin ekonomisine güç katmakla kalmayacak, aynı zamanda istihdam imkanlarını artırarak vatandaşlarımız için yeni iş ve aş kapıları da açacaktır. Burada esas mesele koruyarak geliştirmek ve çocuklarımıza bu toprakları yaşanabilir şekilde miras bırakmaktır” mesajları verdi.
Kooperatifin adı, 4 ay sonra Silivri Belediye Meclisinin Mayıs ayı toplantısında gündeme geldi. MHP Grup Başkanvekili Sultan Aşkın, belediyeye ait 5.368,60 metrekarelik sanayi arazisinin değerinin çok altında bir bedelle İSİLKOOP’a satıldığını savundu. Aşkın, “O bölgede sanayi arsalarının metrekaresi 20.000 tl civarında. Peki belediyemiz kaça satıyor? 6613 TL’ye satıyor. Kime satıyor? Bu aralar aşına olduğumuz Sınırlı Sorumlu İkitelli - Silivri Toplu İşyeri Kooperatifine. Belediyenin bu değerli sanayi arazisi, Sayın Başkan'ın lansmanını yaptığı kooperatife satılıyor” diyen Aşkın, satıştan elde edilen gelirle ilgili ciddi bir kamu zararının oluştuğunu belirterek, “Belediye, bu taşınmazdan aslında 107 milyon 372 bin TL gelir elde etmesi gerekirken, yalnızca 35 milyon 500 bin TL elde ediyor. Yani tam 71 milyon 872 bin TL, buhar olup uçuyor.” ifadelerini kullandı.
Aşkın’ın açıklamalarından sonra tüm dikkatler Sınırlı Sorumlu İkitelli - Silivri Toplu İşyeri Kooperatifi’nin üzerine çevrildi. Belediye meclisinde isminin geçiyor ve tartışılıyor olması bazı soru işaretlerine neden oldu. Yörünge Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Ermiş, Sınırlı Sorumlu İkitelli - Silivri Toplu İşyeri Kooperatifi Onursal Başkanı Nihat Tunalı ile görüştü.
10 METREYE 500 METRELİK BİR ARAZİYE NE YAPILIR?
Sanayi imarı Çanta belediyesi dönemi verilirken, plan revizeleri ise önceki Silivri Belediyesi yönetimi döneminde gerçekleştirildi. Kooperatifin inşaata başlamayla ilgili hususların yerine getirilmesi için Belediyenin yürütmesi gereken imar işlemleri ise Bora Balcıoğlu döneminde başlandı.
Bu nedenle, tevhit (birleştirme) şartı bulunan eni 10 metreye boyu 500 metre olmak üzere toplamda 5000 m2’lik bir alanın, Nato Petrol Boru Hattının çekme mesafesi içerisinde kalması nedeniyle hiçbir imar uygulaması yapılmayacak olmasına rağmen kooperatif yönetiminin aldığı öğrenildi. Bunun da sebepleri olarak geçmiş dönemde yapılan imar planıyla bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğinden kaynaklandığı bildirildi. Tek parsel üzerinden projenin gerçekleştirilmesi için bunun planda mecburi tutulduğu ifade edildi.
“NATO BORU HATTI GÜVENLİK SAHASINDA OLAN YERİ ALDIK”
İSİLKOOP Onursal Başkanı Nihat Tunalı, satın alınan parsel ile ilgili olarak “Tevhit şartı bulunduğu için bu parselin alınması gerekiyordu. Biz de hem belediyemize destek hem de yatırımlarımızla ilgili imarsal bir sorun olmasın diye aldık. Nato baro hattı geçiyor buradan. Koruma alanı içerisinde. Değerinden fazlaya almış olduk.” diye konuştu.
“PİYASA DEĞERİNİN ÜSTÜNDE BİR BEDEL ÖDEDİK”
Meclis gündemine taşınan sanayi imarlı yerin m2 fiyatı olarak çok ucuza satıldığı iddialarıyla ilgili ise piyasa araştırmasında böyle bir rakamın olmadığı savunuluyor. Eni 10 metreye boyu 500 metre olan, Nato hattının güvenlik sahası içerisinde ve inşaat yapılamayacak bir arazinin değerinin, sanayi imarlı projeye uygun yerlerle bir tutulamayacağı ifade edildi. Belediyeye ödenen 35 Milyon 500 Bin TL’nin, SPK onaylı bir firmanın değer tespit belirlemesiyle gerçekleştiği aktarıldı.
YORUMLAR