’Cumhuriyet’e cami istiyoruz’

'Cumhuriyet'e cami istiyoruz'

7 yıldır Cumhuriyet Mahallesi'nde muhtarlık hizmeti veren Nuri Solmaz, Kasaba Gazetesi’ne özel konuşarak mahallesini anlattı. Mahallenin sıkıntıları ile birlikte sorunlarından bahseden Solmaz, 10 binlik nüfus sayısına ulaşan Cumhuriyet Mahallesi’nde henüz bir cami olmayışından dert yandı.

'Cumhuriyet'e cami istiyoruz'

7 yıldır Cumhuriyet Mahallesi'nde muhtarlık hizmeti veren Nuri Solmaz, Kasaba Gazetesi’ne özel konuşarak mahallesini anlattı. Mahallenin sıkıntıları ile birlikte sorunlarından bahseden Solmaz, 10 binlik nüfus sayısına ulaşan Cumhuriyet Mahallesi’nde henüz bir cami olmayışından dert yandı.

'Cumhuriyet'e cami istiyoruz'
04 Mart 2016 - 17:35

"Muhtarlar ile röportaj" temasıyla Silivri'nin mahalle muhtarları ile görüşen gazeteniz Kasaba, bu hafta Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Nuri Solmaz'a misafir oldu.  Yardımsever, sıcakkanlı ve deneyimli muhtar Nuri Solmaz, bölgesindeki eksikleri paylaştı. 10 binlik nüfus sayısına ulaşan Cumhuriyet Mahallesi’nde henüz bir caminin olmadığını söyleyen Solmaz, mahallenin sorunlarından ve sıkıntılarından bahsederek, özellikle imarsızlığa vurgu yaptı; 5 binlik planların değişmesi halinde mahallenin gelişmesi konusunda beklentileri olduğunu söyledi.

Nuri Solmaz, açıklamalarında şunları söyledi:

SOLMAZ SİLİVRİ’YE GELİŞİNİ ANLATTI

“Ben evli ve 4 çocuk babasıyım aynı zamanda 12 tane torunum var. Silivri’ye ilk olarak 1975 yılında gurbetçi olarak gelmiştim. Muhtar olmadan önce inşaat işiyle uğraşıyordum. Benim özellikle Silivri’ye gelmemin sebebi Parkköy’dü. Silivri’nin Parkköy’ü benim memleketimde gerçekten ün kazanmış bir yerdi. Kendi köyümden arkadaşlarım Silivri Parkköy’e gelip gittiklerinde çok değişiyorlardı. Neden diye soracak olursanız. Memleketlerine geri geldiklerinde arkadaşlarımızı tanıyamıyorduk. Hepsi takım elbisesi giymiş, saçlar jöleli olarak geri dönüyorlardı. Biz de tabi köy halkı olarak merak ediyorduk acaba Silivri’nin Parkköy’ü nasıl bir yer diye. Sonrasında geldim tabi. 1975 yılında Parkköy nasılsa bugünde aynı. Hiçbir değişiklik yok. Beklediğim gibi olmadı diye bilirim. Geldiğim dönemde 10 veya 15 tane hemşerim vardı Silivri’de fazla insan da yoktu. Mesleğimi Silivri’de de devam ettirmeye çalıştım. Uzun yıllar geçirdiğim gurbetçilik hayatımdan sonra 1992 yılında bir karar aldım ve eşim ile çocuklarımı da alıp tamamen Silivri’ye yerleştim.  Yani Tokat’tan benim Silivri’ye gelişim bu şekilde gelişti.”

7 SENEDİR CUMHURİYET MAHALLESİ’NDE MUHTARIM

Cumhuriyet Mahallesi, 2004 yılında mecliste alınan bir karar doğrultusunda Alibey Mahallesi’nden ayrılarak kurulan bir mahalledir. İlk mahalle muhtarımız Salih Yakar’dı. Kendisi 2004 yılından 2009 yılına kadar muhtarlık yaptı. Sonrasında görevi ben devraldım. Şuanda 7 senedir Cumhuriyet Mahallesi’nde muhtarlık hizmeti veriyorum. Özellikle muhtar olmak istememin sebebi vatandaşlara hizmet getirebilmek istememdi. Elimden geldiğince de bu görevi yerine getirebildiğime inanıyorum.

“ALNIMIN AKIYLA GÖREVİME DEVAM EDİYORUM”

Muhtarlık adaylığımı açıklamadan önce ilk olarak mahalle halkının bana karşı olan nabzını yokladım. Kendilerinden öneriler alarak acaba aday olursam beni seçer misiniz dedim. Onlar da neden olmasın dediler. Ardından gönül rahatlığıyla adaylığımı açıkladım ve seçimlere girdim. O zamanlar tabi mahalle nüfusu 7 bin kişiydi. 3 bin 200 kişinin oy kullandığı seçimde 5 aday vardı. 470 oy alarak muhtar oldum. İlk seçimim bu şekilde kazandım. 2’nci seçimde ise oylar biraz düştü ama tekrar muhtar oldum. Alnımın akıyla Cumhuriyet Mahallesi’nde 7 yıldır muhtarlık hizmeti vermeye devam ediyorum.

“SİLİVRİ’NİN MERKEZİ İLE MAHALLEM ARASINDA 3 KM’LİK MESAFE VAR”

Cumhuriyet Mahallesi’nin şuan ki nüfusu 10 bin civarında. Yaz mevsiminde tabi bu rakam yükseliyor, 15 bini buluyoruz. Seçmen sayımız da 5 bin 200 kişi. Silivri’nin merkezi ile benim mahallem arasında 3 kilometrelik bir mesafe var. Biliyorsunuz mahalle sınırımız Özel Kolan Hastanesi’nin yukarısından başlıyor ve Araptepe’ye kadar devam ediyor.  

“MUHTARLIK GÖREVİ HAFİF BİR İŞ DEĞİLDİR”

Muhtarlık görevi hafif bir iş değildir. Bu görevi kaldıra bilmek çok önemli. Cumhuriyet Mahallesinde yıllardır oturduğum için mahallemin %90’nını tanıyorum. O yüzden herkes kapımı çalıyor. Vatandaşlar evime kadar gelip şikayetini bildiriyor. Örneğin geçenlerde bir olay oldu. Gece saat 02.00 civarında birinin evini lağım basıyor. Lağım suyunu gören adam bu sefer İSKİ’yi telefonla arayarak yardım istiyor. Fakat İSKİ ekipleri vatandaşın evine gelmiyorlar. Adam da muhtarımız meseleyi halleder diyerek beni aradı. Ben de İSKİ ekiplerine telefon ettim. Onlarda olay yerine anında geldiler. Yani anlayacağınız, muhtarlık görevi hiç kolay bir iş değil; her ne zaman neyin ne olacağı belli olmuyor.

“1 TANE CAMİ İÇİN TEMEL ATACAK YER YOK”

Az önce dediğim gibi geniş bir nüfusa sahip olmamıza rağmen mahallemizde sağlık ocağı yok. Hatta camimiz bile yok. Göreve geldiğimden beri bunların yapımı için uğraşıyorum ama her hangi bir gelişme kaydedemedik. 1 tane cami için temel atacak yer de yok. Yer aslında var ama şahsa ait başka bir yer. Karşılığında takas etmek istiyoruz ama kişi ile anlaşamıyoruz. Hatta Silivri Belediyesi takas işleminin gerçekleşmesi adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazmıştı. Ama orada kaldı, öyle duruyor. Sağ olsun kimse o yazıyı oradan alıp da buraya getirmiyor.  

“2 TANE YAPILMASI GEREKEN YOLUMUZ VAR”

Silivri Belediyesi 2009 yılından 2014 yılına kadar ki olan süreç içerisinde topraklı yollara asfaltlama çalışması gerçekleştirdi. Ama şuanda yapılması gereken 2 yolumuz daha var. Halim Uluşahin ile Dr. Cemal Kozanoğlu caddelerine yol düzenleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu caddelerde mesela bir tarafında kaldırım varken, diğer tarafında yok. Bu yolları bir türlü yaptıramıyoruz. Silivri Belediyesi’nin bu konuya acilen müdahale etmesi gerekiyor.

“İSKİ MAHALLEMDE ALT YAPI ÇALIŞMASI BAŞLATTI”

Mahallemizde şuanda İSKİ Müdürlüğü alt yapı çalışmaları gerçekleştirmekte, o yüzden baya bir sıkıntıdayız. Her yer çamur içerisinde kaldı. Hizmet için yapılıyor bu çalışma ama nihayetinde insanın canı sıkılıyor. Bu çalışmaların ne zaman biteceği konusunda her hangi bilgiye sahip değilim ama 2018 yılına kadar devam eder diye düşünüyorum. 

“MAHALLEMDE İMAR YOK”

Cumhuriyet Mahallesi’nin en önemli sorunlarından biride imar sorunu. 2 buçuk kattan yukarıya kimse bina yapamıyor. Örneğin Yeni Mahalle’de 6-7 katlı binalar yapılırken, Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 buçuk kat bina yapma izni var. Mahallemiz yeterince geniş olmasına rağmen imar olmadığından her hangi bir gelişim sağlanamıyor. Vatandaşlar benim mahallemden arsa almak yerine başka yerden alıyor. Tabi onlar da haklılar. Adamın 3 tane çocuğu varsa birinde kendisi otursa 4 tane daire lazım olur. Bu konu gerçekten sıkıntılı 5 binlik planların değişmesi lazım. Değişmediği sürece Cumhuriyet Mahallesi yerinde saymaya devam eder.

SOLMAZ’DAN ALÇİ’YE İLE MAŞALACI’YA TEŞEKKÜR

Sosyal proje konusunda şuanda her hangi bir çalışmam yok. Ama Yavuz muhtarımız sağ olsun Emrah Maşalacı ile birlikte mahallelerde ki çocukları sünnet ettiriyorlar. Gerçekten güzel bir çalışma… Ben de elimden geldiğince kendilerine destek veriyorum. Mesela kendi torunumda dahil olmak üzere 2 sene içerisinde 12 tane çocuk gönderdim sünnet olması için sağ olsun yardımcı oldular. Kendilerine teşekkür ederim güzel çalışma sergiliyorlar.

Haber : Batuhan Güçlü

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kaymakam Tolga Toğan, Engelliler Haftası etkinliğine katıldı
Kaymakam Tolga Toğan, Engelliler Haftası etkinliğine katıldı
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve