Diyelim ki Silivri'de 'ittifak adayı' çıkarıldı


AK Parti ile MHP arasındaki ittifak görüşmelerinde son günler.  Şuanda 11 ilde işbirliğine gidildi.
MHP; İstanbul, İzmir, Ankara, Erzurum, Denizli, Aydın ve Muğla’da AK Parti adayını destekleyecek.
AK Parti ise Adana, Osmaniye, Mersin ve Manisa’da MHP adayını. MHP, Iğdır ve Kars için de görüşmelerini sürdürüyor. İttifak görüşmeleri devam ettiği için bu sayı ve iller değişebilir. Bazı illerin ilçelerinde de ittifak çalışmaları yapılıyor; bu illerden biri İstanbul.
Evet, İstanbul’da ilçe bazında anlaşmalar söz konusu.
Son günlerde, Silivri’nin de “işbirliği görüşmelerinde” adı geçiyor. Şuanda netlik kazanmadığı gibi, İstanbul ilçeleri için bir açıklama yok ancak Silivri’nin de masada olduğu bilgisini öğrendim.
*
Silivri’de ittifak yapılması ne anlama geliyor önce onu bir izah edelim.
Birinci seçenek: MHP aday çıkarmaz ve AK Parti’nin adayını destekler.
AK Parti heyeti ile bir araya gelinir, saha çalışmaları MHP ile birlikte yapılır, seçmenden AK Parti adayına oy istenir.   
İkinci seçenek: AK Parti aday çıkarmaz ve MHP’nin adayını destekler.
Aynı şekilde MHP heyeti ile bir araya gelinir, saha çalışmaları AK Parti ile birlikte yapılır ve MHP adayına oy istenir.
Gayet kısa ve net bir anlatım oldu.
İşbirliğinin alt basamakları üzerine fikir beyan edecek olursak, meclis listelerinde de anlaşmalar yapılabilir.
Diyeceksiniz ki, “Bir parti aday çıkarmıyorsa, meclis adayları olacak mı?”
Evet, elbette olacak. Aynı 24 Haziran’da yaptığımız oylama gibi. Ancak buradaki ayrıntı, iki partinin oy toplamı adaya yazılmıyor. Her seçmen istediği adaya oy verebilir. İttifakın gereği de bu ya, anlaşma üzerine “tek adaya” oy vermek.
İttifak seçenekleri şimdilik bunlar. Yeni bir düzenleme olur mu, olmaz mı, belirsiz.
Diğer bir husus ise, her parti kendi adayı ile de seçime girebilir. Hiçbir şey kesin değil.
*
Bu bilgileri aktardıktan sonra, “ittifak” seslerinin Silivri’de yayılmasının bazı kesimlerde rahatsızlık uyandırdığını ifade edelim. Bu rahatsızlık AK Parti kaynaklı. Kısaca sebebi şu: “MHP yerel seçimlerde yüzde 4 alıyor, AK Parti yüzde 42. AK Parti’nin aday çıkarması ve MHP’nin desteklemesi gerekiyor.”   
Şimdi meseleye bu pencereden bakan bir AK Partili, matematik yanılgı ile az bir ihtimalle de olsa haklı. Ancak bu yorumdan aynı zamanda şu çıkıyor: “Demek ki Cumhur İttifakı’nın manasını kavrayamamış.”
İttifak yapılan illerin hepsinde, eğer bir matematik hesabı üzerine gidilseydi, AK Parti her ilde aday çıkarırdı. Anlamayanlar için Silivri örneklerini, Adana örneğiyle anlatmaya çalışalım. Yerel seçimlerde, Adana’da AK Parti ile MHP arasında 1,5 puan fark var ve MHP birinci. AK Parti, belki de kazanabileceği bir ilçeyi, ittifakın özü gereği bir “jest ile” MHP’ye bırakıyor. Aynı MHP’nin İstanbul’da ve diğer illerde aday çıkarmayıp jest yaptığı gibi. Buradaki amaç, oy sayısı itibariyle birinci olanın adayını desteklemek değil ki! İttifakın anlamı gereği, akıldan kopmadan işbirliği yapmak ve birbirini desteklemek.
*
Hadisenin bir başka yönü ise, ittifak durumundan rahatsız olan çevreler, “CHP adayı kesin kazanır” diye düşünüyor. Gerçek dava adamları, Erdoğan’ın yol arkadaşları, iki liderin emanetine sahip çıkmak yerine, canla başla çalışmak yerine, emirlerini yerine getirme hususunda söylemde bulunmuyor ama; CHP adayına seçimi kaptıracaklarını ifade edebiliyor. Eğer siz de MHP adayına oy verirseniz, seçimi kaptırmazsınız.
9 aday adayı varken, AK Parti genel merkezinin 10 ve 11’inci aday arayışına girdiği günlerde “Bari ittifak adayı çıkarılsın onu destekleyelim” diyenlerinizin de dava inancını, hakkını kendilerine teslim edeyim. Hatta “Volkan Yılmaz aday olsun kapı kapı oy isterim” diyenlerin de hakkını verelim.
MHP bölgemiz milletvekili adayı Volkan Yılmaz, Silivri’nin köylerinde, mahallelerinde, onlarca eleştiriye rağmen “Erdoğan’a oy verin” çağrısı yaptı, ikna çabalarıyla uğraştı. Ben buna kendim şahidim. Aynı Volkan Yılmaz, hatta şuanda MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın da, “Genel Merkezi’miz Silivri’de AK Parti adayı desteklenecek derse, kapı kapı oy isteyeceğiz ve buna mecburuz” diyebiliyorlar. Mevcut belediye başkanı ve CHP adayı Özcan Işıklar ile çeşitli görüşmelerin yapıldığını iddia edenler, bu iddialarını ispatlamak mecburiyetindedir. MHP’ye iftira atmanın ötesinde, Cumhur İttifakı’na ve MHP’lilere büyük saygısızlıktır.
MHP’nin İstanbul’da ve Ankara’da aday çıkarması, kimin işine yarar? CHP’nin ve İyi Parti’nin. Açık ifadeyle, MHP eğer ki 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı adayı çıkarmış olsaydı, bugün AK Parti diye bir hükümet olmayacaktı; Erdoğan Başkan seçilemeyecekti! 31 Mart’ta MHP İstanbul ve Ankara’da aday çıkarsa, AK Parti’nin kazanma ihtimali yine çok zorlaşacak, hatta bu illeri kaybetme riski artacaktı. Şuan da bile kesinlik yokken, bu tür söylemler ittifak zarar verir.
AK Partililer, hadiselere hiç bu yönden bakmıyor ve hep istiyorlar ki “MHP bize oy versin.”
Olur mu öyle şey? İstanbul’da jest yapılsa 2 veya 3 ilçe MHP’ye bırakılsa çok mu? AK Parti’ye hayat veren bir MHP seçmenine bu kadar ötekileştirici zihniyetle bakmak son derece yanlıştır.
“Ülkemiz ve milletimiz diyerek Erdoğan’ı başkan seçtiler. Şimdi de İstanbul ve Ankara kazanılsın diye aday çıkarmıyorlar. Allah onlardan razı olsun” deyip dua etmek yerine, çeşitli hesaplar ve ilişkilerden dolayı nefis tuzağına düşüp “MHP adayı ile olmaz” demek doğru değildir.